Visie

Hier gaan wij voor…

Onze visie in een notendop:

Spellen bieden een leuke, unieke manier om jongeren belangrijke vaardigheden aan te leren. Wij willen zo veel mogelijk jongeren dit laten ervaren.

Spellen zijn leuk om te doen. Hoeveel kinderen spelen nog bordspellen? Als ze kunnen kiezen tussen een filmpje kijken op hun smartphone, of een ‘ouderwets’ spel spelen aan tafel, zullen de meesten voor het eerste kiezen. Het samen spelen van (bord-)spellen biedt ons inziens een belangrijk alternatief. Het spelen van een spel is een sociale handeling: weg van het scherm, weg van de overprikkeling. 

Veel mensen zijn zich niet bewust van de grote hoeveelheid spellen die er zijn voorbij Monopoly, Mens erger je niet of Party en co. Veel jongeren komen thuis zelfs nooit in aanraking met bordspellen. Vooral neurodivergente kinderen (met name hoogbegaafde kinderen en kinderen op het ass-spectrum) hebben veel baat bij deze unieke aanpak. Dat wil niet zeggen dat we ons alleen op deze groep richten. Alle kinderen kunnen profiteren en leren van het spelen van een spel. 

Spellen bieden een unieke manier om belangrijke vaardigheden aan te leren. Wij spelen bordspellen en rollenspellen met jongeren, op school, in de bibliotheek en bij particulieren, om ze te trainen in de volgende groepen vaardigheden:

  • Executieve functies, zoals: reactie-inhibitie, delayed gratification, planning en organisatie, doorzettingsvermogen, volgehouden aandacht en emotieregulatie
  • Sociaal en empatisch vermogen
  • Creativiteit

Wij maken hierbij gebruik van wetenschappelijke onderbouwde technieken en kiezen bewust spelen die liggen in de zone van de naaste ontwikkeling: het gebied waar jongeren tegen grenzen aanlopen en waar zij met de juiste begeleiding kunnen groeien.