Bordspellen voor hoogbegaafden

  

Bordspellen als uitdaging

Hoewel bordspellen goed zijn voor de ontwikkeling van elk kind, geloven wij dat dit voor hoogbegaafde kinderen nog belangrijker is. Hoogbegaafdheid betekent vaak dat een kind niet genoeg uitdaging vind in de reguliere lessen. Bordspellen bieden de kans om hun cognitief talent voluit toe te passen.

Het gebrek aan uitdaging zorgt er vaak voor de hoogbegaafde kinderen hun executieve vaardigheden en 21e eeuwse vaardigheden niet genoeg ontwikkelen. Terwijl bijvoorbeeld Planning, Samenwerken, Communiceren en Concentratie ook voor hoogbegaafde jongeren, en later volwassenen, belangrijk zijn.

Bordspellen en rollenspellen zijn uitermate geschikt om juist aan deze belangrijke vaardigheden te werken op een manier die veel hoogbegaafde kinderen heel erg leuk vinden. In sommige Plusklassen worden dan ook al bordspellen ingezet om deze redenen. Helaas is er niet altijd de expertise om deze goed in te zetten of de kennis van welke bordspellen er allemaal beschikbaar zijn.

In onze workshops gebruiken we bordspellen om de hersenontwikkeling te stimuleren. Uit onderzoek blijkt dat vaardigheden als samenwerking, communicatie en planning belangrijker zijn voor succes op school en in carriere dan intelligentie. Niet voor niets focust modern onderwijs steeds meer op deze belangrijke punten die ook wel 21e eeuwse vaardigheden en executieve vaardigheden genoemd worden.

Ons advies is om altijd drie keer hetzelfde spel met een groep te spelen in sessies van 1.5-2 uur. Op die manier hebben we de tijd om het spel uit te leggen en een aantal keer te spelen. Dit is belangrijk om de deelnemers kans te geven zich te verbeteren, strategieen te proberen en te evalueren.  Deze workshop is mogelijk voor maximaal 20 deelnemers, maar kleinere groepen geven de mogelijkheid tot meer persoonlijke aandacht.

Bij de keuze van onze spellen focussen wij op de neurologische ontwikkeling en richten we op de vaardigheden waar de kinderen op moeten oefenen. Hiervoor gebruiken wij de expertise van Marion van den Heuvel, PhD. Assistent Professor Neuropsychologie aan Tilburg University. Hierbij maken we gebruik van Mensa Select spellen, het keurmerk voor bordspellen van de internationale vereniging voor hoogbegaafden Mensa. Zoals op de over pagina te zien is, hebben wij ervaring met hoogbegaafdheid en het werken met cognitief talent.

In 2022 heeft het Mensa Fonds onze aanpak bekroond met een nominatie voor de Mensafonds publieksprijs!

 Wil jij weten hoe wij onze expertise in kunnen zetten voor jouw Plusklas of andere groep hoogbegaafde kinderen in Tilburg, Den Bosch, Eindhoven, Breda of ergens anders in Brabant? Neem dan eens contact op voor de mogelijkheden of een offerte!